AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK interjú #4 - A „Katlanfutás” önkéntes szervezője
2021. június 22. írta: Kultúrnasi

AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK interjú #4 - A „Katlanfutás” önkéntes szervezője

"adni a legjobb befektetés"

 ÖMÉ 2021 – Önkéntesség Magyarországi Éve

AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK interjúsorozat - "adni a legjobb befektetés"

A kultúra mindent magában foglal, amelyet az ember maga teremt. Mondhatjuk, hogy a kultúránk általánosságban szokásaink és hagyományaink összessége. Az önkéntesség is kultúránk értékes alkotóeleme. Az egyén önkéntes énje pedig mi más lenne, mint az ő jobbik része?

LAKATOS ISTVÁN ÖNKÉNTES FUTÓVERSENYSZERVEZŐ

István a Budapest Sportiroda társadalmi- és sajtókapcsolatokért felelős munkatársa, ahol olyan projektekkel foglalkozik, amelyek a szabadidősport, az aktív életmód társadalmi elismertségét hivatottak erősíteni. Budapesten él feleségével és két kisgyermekével. Két felnőtt gyermeke mellett, öt unoka boldog nagypapája is.

Már az elnevezésre felkapjuk a fejünket, Katlanfutás! Honnan jött az ötlet?  Te vagy az esemény motorja. Mikor indítottad be először a „fesztiválfutás” nevezetű gépezetet?

A motorja valóban én vagyok, de a motor beindulásához kellett még valaki. Elmondok erről egy rövid történetet. 2013. március 21-én egy hosszú nap végén két futó beszélgetett a siófoki hotel bárpultjánál. Egyikük csíkos pólóban, beszélgetőtársa akkor a versenyrendezők egyenruhájában. Mindketten fáradtak voltak, hiszen majd’ 50 km-t tettek meg a nap során. A csíkos két társával váltóban futva, a másik pedig a mezőnyt irányítva, kiszolgálva. Arról folyt a szó köztük, hogy milyen jó lenne, ha a mindkettőjük szívéhez közel álló nyári fesztiválon is lenne valami odaillő futós program. Mire a kávé és a bor elfogy, már meg is állapodnak: legyen Katlanfutás! Még annak az évnek az augusztusában megcsináltuk az elsőt. A történetben szereplő ”csíkos futó” Bérczes Laci rendező, író, az Ördögkatlan Fesztivál főszervezője. (szerk.: Bérczes László Jászai Mari-díjas magyar rendező, tanár, szerkesztő, dramaturg, fesztiválszervező. Az Ördögkatlan Fesztivál társigazgatója.)

Van helye futóversenynek egy kulturális fesztiválon?

A fenti sztori is azt igazolja, hogy van helye. Pontosabban 2013-ig csak a helye volt meg, aztán mi kitöltöttük ezt a helyet a Katlanfutással. Van egy mondás a futóversenyszervezők között, miszerint futók mindenütt vannak. Miért pont egy fesztiválon ne lennének? Meg azt is tudjuk, hogy aki fut, az mindenütt fut. Ezek az életbölcsességek a mi esetünkben is igazolást nyertek, hiszen kétszáz fő körüli mezőny gyűlik össze minden Katlanfutás alkalmával. A futni vágyókat azzal sem sikerült elriasztanunk, hogy az utóbbi két évben a fesztivál utolsó napján hajnali 8 órára tettük a rajtot.

balról: Scherer Péter színművész (Pepe) és Lakatos István

Mi a különbség az önkéntes és a „megélhetési” futásszervezés között?

Az esetemben azt gondolom, nem sok különbség van. A hétköznapi, megélhetést biztosító munkámat - ami ugyancsak szabadidősport rendezvények szervezése - ugyanilyen lelkesen végzem. Mondjuk, a munkahelyemen csapatban dolgozunk, a Katlanfutást gyakorlatilag egyedül csinálom.

Tudjuk jól, egy esemény megszervezése nemcsak a verseny idejét teszi ki, hanem annál sokkal több munkaórát ölel fel. Hogyan kell elképzelni a munkafolyamatot?

Általában május táján kezdek foglalkozni a Katlanfutással, miután feltettem Bérczes Lacinak a költői kérdést, hogy legyen-e ismét? Aztán egyeztetek a fesztivál nagyszerű grafikusával és elkérem az aktuális arculat kreatív elemeit a rajtszám-gyártáshoz. Kitalálom, hogy milyen legyen a befutóérem és azt ki készítse el. Felkeresem azokat a könyvkiadókat, amelyek szerzői szerepelnek a fesztiválon és kérek e szerzők műveiből egy-egy példányt a Katlanfutás utáni sorsoláshoz. Elkészítem és sokszorosítom a nevezési lapokat. Megcsináljuk a Katlanfutás facebook eseményét, amihez rendszeresen igyekszem tartalmakat tenni, akár a szervezés aktuális mozzanatairól is. Rajta tartom a szemem, hogy a fesztivál hivatalos műsorfüzetében és weboldalán legyen hivatalos programelem a Katlanfutás. Az előbb sorolt dolgokat, amire Nagyharsányban szükségem lesz, összepakolom egy-két csomagba és lejuttatom a helyszínre a fesztivál előtti héten. Kedden megérkezem magam is és a központi infó ponton kiplakátolom és elindítom a nevezést az ott dolgozó önkéntesek segítségével. Egyébként nálam a fesztivál ideje alatt mindig - értsd ezt úgy, hogy éjjel-nappal, árokparton, koncerten, színházi előadásra várva, kocsmapultnál, strandon - lehet nevezni. És nem vagyok rest ugyancsak mindenütt és mindenkor megszólítani az embereket és pár jó szóval akár nevezésre bírni őket. Ezt a részét nagyon élvezem. A verseny előtti napon egyeztetek a rendőrséggel, mentőkkel a szükséges biztosításról, a helyi önkéntesekkel megbeszéljük a vizes frissítést. A Sauska Pincészettel - ott van a fordító és a hosszúlépéses frissítőpont a versenyen - egyeztetjük a várható létszámot, mert a fentiek mellett a célba is hoznak egy kis rosé alapú frissítést. Aztán már itt is a szombat reggel, pár segítővel intézzük a helyszíni nevezéseket és pontban 8 órakor Lacival elindítjuk a mezőnyt. Amíg visszatérnek a futók, előkészítjük a mindenkinek kijáró befutóérmeket és a sorsoláshoz az ajándékokat. Befutnak, boldogok, mosolyognak, izgulnak a sorsoláson, hálásak az ajándékokért és úgy általában az egészért. Szeretet van. Én is boldog vagyok és elégedett.  Mi is volt a kérdés? 

egy ifjú katlanfutó

Egy nyári hajnalon levelet kaptam Tőled: „Réka ajánlanál klassz ifjúsági regényeket?” Majd jött a következő üzenet, hogy be is szerezted valamennyit, a Katlanfutók ajándékának egy része lett a verseny utáni sorsoláson. Rendhagyó befutó ajándék, mikkel szoktál még készülni?

Leginkább könyvekkel, hiszen ez mégiscsak egy kulturális fesztivál. Ezeket kiadóktól szedem össze, amint már említettem. 20-25 általában friss kötet szokott összegyűlni. A legnagyobb sikert persze „Az ismeretlen Katlanfutónak.” dedikált könyvek aratják, ilyenekből is van általában vagy tíz. Ja, a dedikációkat is én szerzem be, részben Pesten, részben a fesztiválon.  És a fenti idézőjeles mondat is az én ötletem, amire ugyancsak büszke vagyok.

 Tompa Andrea dedikációja

 

Háy János dedikációja 

A Katlanfutást a szabadidődben, szabadságod alatt szervezed. Nem esne jól mással foglalkozni ilyenkor, mint a polgári munkád, vagy csak nem foglalkozni semmivel, hanem pihenni?

Nekem ez az Ördögkatlan Fesztiválon töltött 5 nap immár 8 éve a nyári szabadság egy fontos eleme. De hagyjunk el egy kivételével minden szót az előző mondatból és csak ezt tartsuk meg: szabadság.

Hogy látod, van kézzel fogható haszna a szabadidős tevékenységek és a kultúra, valamint a művészetek összeboronálásának?

Olyat kínálni az embereknek, amitől jobban érzik magukat, amitől épülnek, amitől kisimulnak, ami boldogsággal tölti el őket az a legnagyszerűbb dolog, amit egymásért tehetünk. Meggyőződésem, hogy a művészetek és a kultúra ilyen. A sport pedig a kultúra része.

Látsz el más önkéntes tevékenységet is?

A Valyo (Város és folyó Egyesület) által szervezett „Szabihíd” projektben önkénteskedtem, illetve ugyancsak az ő szervezésükben forgalmat számláltam pár alkalommal a Pesti alsó rakparton, amikor megnyitották azt hétvégenként a gyalogosok és bringások előtt. Továbbá tavaly ősszel, amikor az SZFE-s fiatalok öt egyetemi városba szerveztek futóváltókat a Vas utcából, a Budapest-Pécs útvonal egyik koordinátora voltam, segítettem a futók toborzásában és 27 órán át vezettem a mikrobuszt, amivel a stáb utazott és kísérte a futókat. Picit futottam is. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ennek is részese lehettem. (szerk.: SZFE, azaz Színház- és Filmművészeti Egyetem. Tavaly az Egyetem alapítványi formába történő átalakítása ellen tiltakozott a hallgatók nagy része. A futás is demonstrációjuk része volt.)

+ 1 Kultúrnasi kérdés - Milyen kulturális eseményen vettél részt legutóbb?

Az interjú június 16-án készült, inkább leírom mit láttam-hallottam ebben a hónapban. Az első héten a Hagyományok Házában egy Halmos Béla emlékkoncerten jártam, majd a Játékszín következett, ahol a Dominógyilkosságok című krimin izgultam. A következő hét egy igazán kiváló SZFE-s produkcióval indult, az Urániában a II. éves zenés színészmesterség vizsga keretében a „Beszélhetnek a kortársak” című előadást láthattam. Vasárnap pedig egy régi adósságomat törlesztettem, megnéztem az Örkényben a Tóték című előadást.

***

Ördögkatlan Fesztivál

A Baranya-megyei fesztivál 2008 óta várja látogatóit minden évben. Öt település ad otthont a nyári rendezvénynekNagyharsányKisharsányVillánykövesdBeremendKisjakabfalva. A fesztivál a magyar kulturális és művészeti gazdagság tömény esszenciája.

Az idei Ördögkatlan Fesztivál a 14. lesz a sorban, 2021. augusztus 3-7. között várja látogatóit!

Katlanfutás időpontja: augusztus 7. szombat, reggel 8 óra („mert mi sem vagyunk normálisak...”)

https://fesztivalozzunk.hu/ordogkatlan-fesztival/

 019f596ae87fb63e71bbe8c3e6fe82a3.png

Képek forrása: Lakatos István, net

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturnasi.blog.hu/api/trackback/id/tr9316600970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása