F mint félelem fárasztó frusztráció furcsa fenyegetés feszültség fekete
2020. június 07. írta: Kultúrnasi

F mint félelem fárasztó frusztráció furcsa fenyegetés feszültség fekete

F MINT - Kalapos Éva Veronika könyve, mely a 90. Ünnepi Könyvhéten és a Margó Irodalmi Fesztiválon debütált 2019-ben.

f_mint.jpg

A tavalyi 90. Ünnepi Könyvhét egyik legjobb szerzeménye volt az F MINT, Kalapos Éva Veronika tollából.

Az 2019-es ÜKH vasárnapi felhőszakadása a metróban rekesztett, így a frissen vásárolt könyv olvasására egyből alkalom adódott, mely lendületes volt csakúgy, mint a könyv stílusa. Hasonló hatást gyakorolt rám az író új felnőtt könyve, mint egyik ifjúsági regénye, a Massza.

Kemény és gyomorszájon vág mindkettő. Semmi finomkodás.

A Massza az aggasztó cyberbullying (netes zaklatás) témakörét járja körbe a középiskolások körében. Ha szülőként olvasod kihagy a lélegzet.

F mint félelem fárasztó frusztráció furcsa fenyegetés feszültség fekete

A regényt érdekes atmoszféra lengi körbe. A mellbevágó valóságon egy vékony misztikus réteg lebeg, mely által szinte pszichothrillerbe képzeli magát az olvasó. Egy nyomasztó, de sajnos nagyon is valóságos légkört festő társadalomkritikát kapunk, mely óhatatlanul önelemzésre is sarkall.

A regény szereplői: Fema, a sarki közértben güriző boltos lány, akit nevezzünk inkább asszonynak, mert egy harmincas férjezett nő. Bita a bunkó és érzékelten férfi, az állítólagos társ, de hívjuk inkább csak férjnek. Zoki a főnök, erénytelen, pozitív jelző nélküli valaki. Frida az ügyvédnő, aki kezdetben az egyedüli, látszólag irigyelhető egzisztenciával bíró szereplő, de amúgy megborult lélekkel rendelkező vásárló a boltban. Fip a furcsa srác, aki szokatlan lényével a fényt jelenti a sivár bolti környezetben Femának. És a Fotós, akit nem kívánok senkinek, mert senki, de senki nem érdemli meg a tükörbe nézésnek azt a formáját, amiben általa részesül a kiválasztott.

A társadalom peremén élő emberek beszürkült és nyomorult hétköznapjai felvillantják a szerető, támogató, óvó gyermekkor hiányát és előrevetítik a kivitelezhetetlen szebb jövőt. Ha ismeretlen fogalom a segítő környezet, mert se az egyén, se a társadalom szintjén nem remélhetsz támogatást, ki ítélkezhet elcseszett emberi sorsod felett? Mennyire sűrű szövésű az a szociális háló, melyen kihullik szinte mindenki? Le lehet mondani az öregekről, betegekről, elesettekről? Kinek a kötelessége segíteni rajtuk? Kell segíteni nekik? Ki tud segíteni? Minden ott kezdődik, hogy "Az álló embernek van lehetősége lehajolni. ...", de egy erkölcsi alapjait vesztett társadalom mekkora példamutató erővel bír?

„Micsoda világ ez?” „Milyen háló szövi be?”

A helyszín-megjelölést a fülszövegben és a szeletelt, papírlapokkal elválasztott medvesajtot leszámítva bármely városba, országba áthelyezhető a történet. Fordításra áhítozik.

"Ha valakit gyakran megölelnek, azt nem bánthatja senki. És nem fél. Van körülötte - mutatta a kezével - egy buborék." /F mint/

Itt, a mindenkinek kijáró alapoknál válthatna jelentéstartalmat az F mint: fesztelenség felemelő fényesség féktelenség fehér … de az már egy másik történet lenne.

Idézetek:

  • Vecsei Miklós, Máltai Szeretetszolgálat alelnök
  • Müller Péter Sziámi

F mint táska beszerzése

Az Ünnepi Könyvhéten, ennek a pulcsinak a lefotózásával és a kép bemutatásával egy F mint táskához juthatott a szatyorkára vágyó vásárló. A srácot jártamban-keltemben rengetegszer láttam, de nem volt ismert előttem még a játék lényege. Amikor pedig ismertették a könyvvásárláskor mi a módja a táska megszerzésének, mert azt nem lehetett megvenni csak játékkal megszerezni, nyilván alig találtam meg a pulcsis fiút. De a futkározásom eredménnyel zárult.

 f_mint_pulcsi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturnasi.blog.hu/api/trackback/id/tr2215752886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása