Az ember által teremtett világ mindig emberi világ?
2020. július 12. írta: Kultúrnasi

Az ember által teremtett világ mindig emberi világ?

 emberek_orszaga2.jpg

Ez az ifjúsági irodalom, mely bizton állíthatom, hogy felnőtteknek is kiváló, messzi-messzi, jövőbeli tájakra is elrepít, ahova egyáltalán nem vágyik az ember gyermeke.

AZ EMBEREK ORSZÁGA c. könyv (2019.)  Merítés díj-jelölt 2020. ifjúsági irodalom kategóriában

A különleges, két szerzős könyv, egy disztópia, Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter koprodukciója. Az olvasót gondolkodásra készteti. Nem irányít, nem mondja meg a tutit, mert az egyrészt nincs 2646-ban, másrészt intelligensnek tart minket olvasókat. Sodró, lendületes, izgalmas történetvezetés.

Az Emberek Országa, Kalaallit Nunaat. Itt élnek azok az emberek, akik az embertelenségen felülemelkedve megérdemelten viselik az ember nevet? Ki mondja meg melyik állam, melyik társadalom erkölcsös és tagjai igazi emberek-e? Az ember által teremtett világ mindig emberi világ? A kultúra, műveltség, tudás, erkölcs együttesen olyan szellemi erőt képeznek, mely átörökít, fenntart, konzervál az örökös megújulás mellett, ember és ember között közvetít. Rosszabb vagy jobb kultúrák épülhetnek adott társadalmi bázison? A szabad döntés joga sokak számára felesleges nyűg és kényelmetlenség. Egyszerűbb és komfortosabb úgy élni és cselekedni, ha megmondják mit és hogyan tegyünk?

Umia és Nanouk, a két tehetséges fiatal, az Emberek Országa elitképzőjében, a Heimben tanulnak, ahova csak a legjobbak, a kiválasztottak kerülnek. Az emberiség fennmaradását biztosító leendő vezetők lesznek vagy kérdéseikre választ kereső száműzöttek? Nanouk álmai és a történet eleje hajaz az Emlékek őrére, de szerencsére annál sokkal több és azon túlmutató egyedi és eredeti történet.

"Pedig a világ egészen más volt, mint azt a Heimből megismerték. ... Egy polgár számára, még ha Heim-diák is, elegendő, ha halvány sejtése van a világról. ... Nanoukban csak akkor, az akklimatizációs szint folyosóján állva tudatosodott, hogy mióta kilépett a Heim nyújtotta biztonságból, teljesen elmúlt belőle a rettegés. Pedig többször is veszélyben volt az élete. ... Mégis, mindezzel együtt is sokkal kevésbé tűnt veszélyesnek a külvilág, mert szabadon dönthetett, és nem kellett mások parancsára cselekednie."

A könyv műfaja: disztópia, vagyis pesszimista jövőképet, negatív társadalomképet festő történet, továbbá egyben egy climate-fiction (cli-fi, a sci-fi alműfaja) avagy a klímaváltozás problémájával foglalkozó regény.

Ajánlott korosztály: young adult (YA) - ifjúságnak szóló könyv, de a new adult-nak (NA: 18-30) is kiváló és persze ki mondja, hogy a 77 éves nagymama nem lehet kíváncsi a műfajra és a történetre vagy akár egy 41 éves anyuka?

Az útmutatás szerint 12 évtől javallott, de aztán 99 évig bátran mindenki fogyaszthatja!

Az olvasás helyszíne: Görögország, Kefalónia. Vörös homokos strand, kietlen vörös, sziklás hegyek, melyek szinte belehelyeztek a regénybe engem, azaz az olvasót is.

Mindkét író ír gyermek- és ifjúsági korosztálynak és felnőtteknek is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturnasi.blog.hu/api/trackback/id/tr8515997642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása