ÉLNI és ZENÉLNI VAKSÖTÉTBEN kontra Látóként vaksötétben tapasztalást szerezni
2020. július 20. írta: Kultúrnasi

ÉLNI és ZENÉLNI VAKSÖTÉTBEN kontra Látóként vaksötétben tapasztalást szerezni

KONCERT VAKSÖTÉTBEN - szubjektív élménybeszámoló egy vaksötét koncertről

vaksotet_koncert.jpg

zongoránál: Kardon Annamari és Helle Maximilian, látássérült zenészek, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület tagjai
énekesek: Szalóki Ági, Németh Juci, Kollár-Klemencz László
helyszín: ELTE Radnóti Miklós Gimnázium
időpont: 2019.09.19. szerda 20.00 óra
szervező: Bodor Tibor Kulturális Egyesület, Puskás Kata Szidónia, elnök

Részt venni egy koncerten vaksötétben vakmerő kihívás. Ezt csak akkor érti meg az ember, ha már személyesen szert tett egy ilyen élményre. Nem tudhatjuk mire számíthatunk. Beszámolhatnak róla azok, akiknek már volt közvetlen tapasztalatuk. Kedvet csinálhatnak nekünk. Ám ahhoz, hogy megértsd, át is kell élni. A tapasztalás egyedi lesz mindenkinek. Ez a fajta érzékelés új és merész. A vaksötétben hirtelen egyedül találja magát az ember, de ahogy felcsendül a zongora, szép lassan csatlakozunk egy megfoghatatlan, nagyobb energiához. Bekúszik az énekhang is, és megkezdődik az utazás, mely garantáltan egy érzelmi hullámvasút lesz. Botladozunk, ahol a látássérült Annamari és Maxi vezetnek minket a zongorajátékukkal, utat mutatnak és a fehér botjaink lesznek a számunkra homályos és néha félelmetes, számukra otthonos világban. És megtörténik a lehetetlen, vakon látni kezdünk. "A sötétben valójában többet, nem kevesebbet lát az ember."1. Gombóc alakul ki a torokban, összeugrik a gyomor, forróság költözik a szemekbe. Felsorakoznak fájdalmaink, bosszúságaink, örömeink, a jelentéktelenek és a tartalmasak egyaránt. Olyan emocionális töltetet kap az ember, amivel ott helyben egyszerre lehet, hogy nem is tud megküzdeni és a feldolgozás majd várat magára. Kizárjuk a lüktető külvilágot, letisztul minden. "Hirtelen mintha zuhanni kezdenék. Nem ijesztő, nem is zavar, sőt jól esik. ... Még nem ért véget a zuhanás, de közben azt kezdem egészen tisztán érzékelni, hogy a hely ahol zuhanás közben vagyok, vagy ahova zuhanok, emberi lények helye. De most üres. Olyan, mint egy lakás, amiből éppen elutaztak, vagy ahová még nem érkeztek haza a lakók. Persze nem földi lakás. Valami egészen más, valami ősi, eredeti szálláshely, ahonnan réges-rég elmentek, s ahova majd egyszer vissza fognak térni. És mintha ez a hely hozzám tartozna, nagyon is közöm lenne hozzá. De mégsem teljesen üres. Most veszem észre, hogy van itt valaki rajtam kívül."2. ... és szép lassan megérkeznek a halottaink is a "fekete fénybe". Békesség, megnyugvás.

idézetek:
1. Anna Woltz: Száz óra sötétség
2. Zágoni Balázs: Fekete fény - A gömb


Következő koncert (ugyanúgy a fenti szereplőkkel):

helyszín: Lurdy Mozi
időpont: 2020.07.22. szerda 20.00 óra
jegyvásárlás: https://bit.ly/3eCTPNu

A koncert jegybevételét látássérültek részére hangoskönyvek készítésére és a látássérült segítőik támogatására fordítja az Egyesület.

Hallottatok már a látássérültek hangoskönyvtáráról? A könyvtárból pár száz mű érhető el csupán online formában, (bár szerencsére az elmúlt évben ugrásszerűen megnőtt a felolvasó önkéntesek száma) a többi CD formájában kölcsönözhető csak. Az online könyvek között pedig még mindig kevés a 2005. után született mű. Ám a Bodor Tibor Kulturális Egyesület munkájának hála 2018-tól egyre nagyobb ütemben bővül az online hangoskönyvek könyvtára.
A vakok és gyengénlátók számára elérhetőek felolvasóprogramok, melyek a mindennapi életet megkönnyítik számukra, de egy könyv kapcsán meghitt, kellemes, harmonikus kikapcsolódást nem tud nyújtani egy gépi hang. 
Azon felül, hogy a felolvasás nagyszerű "énidő", kikapcsolódás és magatokra figyelés, egyúttal hangotokon át maradandó irodalmi élményt nyújthattok gyengénlátó és vak embertársaitok számára.
Legyetek Ti is felolvasók!
Hogyan lesz egy könyvből hangoskönyv?

A Bodor Tibor Kulturális Egyesületet támogató önkéntesek és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége munkatársai együttes munkájával készülnek a hangoskönyvek.

Folyamat : próbaolvasás - felolvasás - vágás - előzetes meghallgatás - utólagos vágás - nyilvántartásba vétel (online állományba feltöltés, CD-re írás)

https://www.mvgyosz.hu/…/hogyan-lesz-a-konyvbol-hangoskonyv/

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturnasi.blog.hu/api/trackback/id/tr2916038680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása