„Két tündér gyermeke voltam” – vallotta a lány, aki szavakkal varázsolt
2020. október 06. írta: Kultúrnasi

„Két tündér gyermeke voltam” – vallotta a lány, aki szavakkal varázsolt

Mesekönyv Szabó Magda életéről

Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt c. könyv ajánlója

A Naphegy Kiadó életrajz- és példakép-sorozatának legújabb kötete Szabó Magda életéből szőtt mese, mely varázslatos módon mutatja be a gyerekeknek a szerző valós életútját. Kertész Edina élvezetesen fűzi akár a nagy óvodások és kisiskolások számára is emészthető történetté az író életének fordulatait, felkeltve az érdeklődést bennük az olvasás és akár az írói pálya iránt is. Mondhatjuk, hogy a mese akár korai pályaorientációs könyvként is jól funkcionálhat, csakúgy, mint a sorozat többi kötete.

 szm_hatter_kn.jpg

 

A csodás és egyúttal beszédes illusztrációk (Takács Viktória munkája) az életútból remek érzékkel válogatott igaz, mégis szinte meseszerűnek ható elemekkel roppant jól kiegészítik egymást. A „tündökletesen szép gyerekkor”-ral bíró, atipikus és kategorizálhatatlan” lányból az igazáért mindig kiálló, céljait tűzön-vízen, nélkülözéseken keresztül megvalósító, mellőzöttségben hosszú évekig tűrő, az igaz szerelmet megtaláló, majd sikeres pályát befutó, végül elismert és tisztelt író lesz, lett és marad mindörökké.

Egy mese minket felnőtteket is elbűvöl és képes tanítani, hiszen hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy „az életben a játék, az egyetlen dolog, ami komoly” - írja Kertész Edina, Szabó Magda kicsi korától kialakult színházhoz fűződő bensőséges viszonya kapcsán. A mesék nagyon hasznosak a gyerekkorból már régen kilépett felnőtt lényünknek, ezt ne feledjük sosem! Mesét olvasni egyet jelent azzal, hogy egy picurka időt nyerünk lelkünknek, és a felnőtt létet levetkezve és megtisztulva töltekezhetünk általa. A csoda és varázslat itt van körülöttünk, gyerekeinknek hagyjuk ezt felfedezni – sőt magunk is higgyünk benne - és Szabó Magda életpályáját inspirációul állítva tanítsuk őket önbizalomra, kitartásra és ösztönözzük őket saját példamutató magatartásunkkal! Titkon pedig bízzunk benne, hogy olyan gyerekkort biztosítottunk nekik, ami stabil alapul szolgál egész eljövendő életükben.

Szabó Magda élete alkonyán így emlékezett szüleire: "Magamat irigylésre méltónak tartom...  Olyan szüleim voltak, akik életükben egyszer sebeztek meg igazán, amikor engedtek a természet nagy törvényének s elhagytak engem. Addig csak fénylettek rám és köröttem, mint az égitestek."

 

Korosztály (6-10):

A könyv bátran adható az olvasni tanuló gyerkőcöknek, de már az óvodás korosztály is élvezni fogja, ha felolvassuk nekik.

 

Vastagon szedett idézetek Szabó Magdától:

 

 A Naphegy Kiadó gyerekeknek szóló életrajz-sorozatában eddig megjelent  történetek:

  • Deborah Heiligman: A fiús, aki imádta a matekot – Erdős Pál hihetetlen élete (szerk.: Erdős Pál matematikus)
  • Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni (szerk.: Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő)
  • Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett (szerk.: Balázs Júlia, az eső magyar női csillagász)
  • Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene (szerk.: Bartók Béla, zeneszerző)
  • Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott (szerk.: Kós Károly, építész)
  • Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt (szerk.: Szabó Magda, író)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturnasi.blog.hu/api/trackback/id/tr3316229216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása