Adventi meseválogatás
2020. december 02. írta: Kultúrnasi

Adventi meseválogatás

Adventtel kezdetét veszi a karácsonyi ünnepkör. Csillogás, pompa, melegség. A gyerekeknek az Advent az izgalmas várakozás időszaka leginkább. Advent első vasárnapján meggyújtjuk a gyertyákat és hamarosan egyesével kinyílnak az adventi naptár ablakai. A szentestéig tartó napi rutin, vagyis a reggeli puha, osonó léptek, a motoszkálás a naptárnál, a csillogó szemek mind-mind olyan örömteli pillanatok, melyek az egész család szívét megtöltik melegséggel és a hatásuk hosszantartó. Erőt meríthetünk belőlük az ünnepi rohanás közepette is, amikor néha eltűnik a fókusz és összecsapnak fejünk felett az év vége terheinek nyomasztó hullámai. Az adventi kalendárium első ablakai után még nagyobb izgalom kerekedik. Érkezik a Mikulás, amiért természetesen megéri csizmát suvickolni. A decemberi napokat közben áthatja a közös készülődés öröme és a lakás csodás illatfelhőkbe burkolózik. A gyertyák fénye táncot jár, a sütemények illatoznak.  Tudjuk jól az izgalom fokozható még. A szikrázó karácsonyfával, az ünnepi ételekkel, na és persze a vágyott ajándékokkal tetőzik a karácsony. Minden meglepetés és izgalom között mégis a legfontosabb a békés együttlét és egymásra figyelés, mindenkinek. Osztozni egymás örömében pedig igazi lelki gazdagság.

A decemberi időszakot a mesék még varázslatosabbá teszik. Az év utolsó hónapjában gyakran mondókázunk, énekelünk hóemberről, fenyőfáról, angyalokról. Lassan előkerülnek a téli és ünnepi mesekönyvek. Lapozgassuk ezeket a gyerekekkel, olvassunk fel nekik, de magunktól se tagadjunk meg egy-egy történetet. A mesével felnőttként kettesben lenni kivételes élmény. Vegyük elő gyermeki énünket és takarítsuk le a be nem vallott fásultságot lelkünkről. Engedjük bekúszni régvolt emlékeinket és legalább karácsonykor lényegüljünk át a mesével és legyünk igazabbak általa!

 Szeretettel ajánlom az alábbi téli és karácsonyi könyveket advent idején és meghitt, bensőséges ünnepvárást kívánok!  

1_kep_adventi_konyvek.jpg

 

BOSNYÁK VIKTÓRIA: PUSZEDLI ÉS HABCSÓK - MESE AZ ÖT SZERETETNYELVRŐL

 illusztrátor: Rippl Renáta, korosztály: 4-8 év

Mi is az a karácsony? Puszedli a kedves barnamedve barátaival erre próbál rájönni. Puszedli és társai nem ismerik a karácsonyt, hiszen téli álmot alszanak az ünnep idején. Mikor kiderül számukra, hogy a húsvéthoz hasonlóan ez is egy ajándékozós ünnep, amiben szerepet játszik a fenyőfa is, méghozzá feldíszítve, ők is részesei akarnak lenni a számukra eddig ismeretlen szokásnak. Megrendezik februárban a saját karácsonyukat és megajándékozzák egymást, de semmi nem jól sül el. Mit ronthattak el? Miről szól akkor a karácsony valójában? Puszedliék segítségére siet egy kislány, Boróka, aki elmondja, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, de az okos szereteté. Megismerhetjük gyereknyelven az öt szeretetnyelvet, melyeket sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Mikor öleltél meg utoljára valakit vagy mikor szakítottál időt egy figyelmes beszélgetésre? Meg szoktad dicsérni a családtagjaidat, barátaidat, téged megdicsérnek néha? Szoktál szívességet tenni másoknak és azt viszonozzák? Hasznos kérdések főleg karácsony idején. Mások vagyunk, máshogy szeretünk, másnak örülünk. Ugye jól ismerjük szeretteinket, mert csak akkor tudunk igazán örömet szerezni nekik. Puszedliék története szirup nélküli, szemnek és szívnek is kedves rajzokkal teli, okos történet „ennivaló” szereplőkkel. Elbűvölő mese lehet az egész családnak, melynek a végén legalább hat téli álmot alvó állatot is fel tudunk majd sorolni.

„A titok, hogy mindenki azt kapja, aminek a legjobban örül! A barátaid biztosan mind mást szeretnének. Talán azt, hogy játsszál velük, vagy hogy mackósan megölelgesd őket, mások jó szóra vágynak, vagy segítségre…”  

2_kep_bv_puszedli.jpg

 

  3-5-8 PERCES TÉLI MESÉK – KORTÁRS MAGYAR SZERZŐKTŐL

illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka, korosztály: 4-8 év

A kötet régebbi darabjai fordításkötetek voltak, ám a struktúrát megtartva a mai magyar szerzők utazós és kalandozós meséit foglalták kötetbe először, most pedig a népszerű szerzők téli meséit fogták csokorba. A karácsonyi és ünnepváró meséken túl mindenfajta hideg, didergős mesét tartalmaz az antológia, hiszen nemcsak decemberből áll a tél. A mesékből nem maradhat ki az egyszer zord és szürke, másszor karcos és csillogó január, február sem. A tél izgalmas szilveszter után is, csak meg kell látni benne a lehetőségeket! A mesék időtartam szerinti csoportba rendezése pedig igazi kincs a szülőknek, hiszen néha szűkös az esti szeánsz időkerete. Már pedig az esti mese na és a puszi, elmaradhatatlan kelléke minden rendes esti altatásnak!

„A Telet átjárta a melegség. Nem az a melegség, amit a napsugarak hoznak, hanem amelyik mosolyt rajzol az arcokra. A Tél is mosolygott, amikor lekapta magáról Tavasz virágos szoknyáját. Csizmát és kabátot vet, sapkát húzott. És kesztyűt, ahogy kell.” /Igaz Dóra: Amikor nem akart megjönni a tél c. mese/

3_kep_3-5-8_perces_mesek.jpgA 3-5-8 perces Téli mesék c. kötet szerzői: Adamik Zsolt, Bendl Vera, Berg Judit, Csepregi János, Dániel András, Gimesi Dóra, Igaz Dóra,Kertész Edina, Kiss Judit Ágnes, Majoros Nóra, Marék Veronika, Molnár T. Eszter, Mészöly Ágnes, Szabó Borbála, Szabó T. Anna, Stiglincz Milán, Vadadi Adrienn, Wéber Anikó, Zágoni Balázs.

 

SZABÓ T. ANNA: ADVENTI KALENDÁRIUM

illusztrálta: Rofusz Kinga, korosztály: 3-10 év

A cím felfedi a struktúrát. 24 versikét rejt a kötet. Ha kinyitjuk a kalendáriumot szelíden zúdulnak ránk az ünnepi hagyományok, szokások, érzelemdús, ritmusos sorok és lágy csengésű rímek. Az otthon melegét árasztó hangulatban vagy épp a csípős hideget érezve hol komótosan és kényelmesen andaloghatunk napról napra, néha gyorsabban és izgatottabban, hiszen az ünnepre készülődésből nem maradhat ki a házimunka sem. Máskor meg a játékos sorok dalra fakaszthatnak, vagy táncra perdíthetnek bennünket. Közben észrevétlenül toppanunk be a szenteste izgalmába. A legkisebb törpék is szeretni fogják, mert a versikéket hallgatva és érezve biztosan átlényegülnek tőlük. A nagyobbaknak egy-két vers pedig talán rögzül is, így a családi ünnepi műsorok repertoárja is kibővülhet.

 „December van, ünnep-hónap
itt az ideje a hónak!
Pár pihe is elég lenne,
ide hullna tenyerembe.” 
/Hópihe c. vers - december 1./

4_kep_adventi_kalendarium.jpg

 

 TURBULY LILLA: TALÁLT SZÍV

illusztrálta: Horváth Ildi, korosztály: 3-8 év

Igazi karácsonyváró történet ovisoknak és jócskán nagyobbaknak is. A négyéves Pepe a falevelek között talál egy piros bársony szívet. A kisfiú szeretné megtalálni a gazdáját, hiszen szív nélkül nem lehet élni. Miközben kutatja ki veszíthette el a szívet, számos kedves emberrel találkozik, barátokat szerez és végül a szív is a legjobb helyre kerül. A történet megtisztít és felemel. Megtudjuk, hogy a szeretet ereje hatalmas és gyógyító, és nem utolsó sorban, a mese azt is megtanítja, hogy amit elveszített valaki, azt biztosan szeretné visszakapni a jogos tulajdonosa.

"Valaki elvesztette a szívét, és én megtaláltam. Piros plüssből varrták, és pont akkora, mint a kezem, ha ökölbe szorítom. Apa azt mondta, ekkora lehet az én szívem is, anya pedig azt, hogy tűpárnának szánták, és biztosan azé a nénié a másodikon, aki tegnap költözött a házba. Jobb szeretném, ha a Vandáé volna. Nem árulnám el, hogy nálam van, de nagyon vigyáznék rá, és nem szúrnék bele soha egyetlen árva tűt sem."

5_kep_talalt_sziv.jpg

 

 MÉSZÖLY ÁGNES: HÓFEHÉR KARÁCSONY

illusztrálta Rofusz Kinga, korosztály: 3-6 év

Mese és valóság határán billegünk. A hétköznapi és a varázslatos keveredése által bele tudunk helyezkedni a mesébe és a legfontosabbat kapjuk ideig-óráig. Csodában lesz részünk, a mese részeivé válhatunk. Szenteste délutánja van. Egy behavazott bakonyi faluban vagyunk Takács nénivel és együtt izgulunk vele a hosszú várakozás alatt. Mikor jönnek már az unokák és a gyerekek?! Közben együtt indulunk el anyával, apával, Mátéval és Mirellával a nagyvárosból vidékre a havazás közepette. Természetesen a repülő hószekéren sem lepődünk meg annyira és a morgós, meg a jó kedélyű angyalt is értjük és elfogadjuk. Hiszen olyanok, mint mi, olykor vidámak, néha mogorvák, viccesek, néha borúlátók. Szemlélődünk, élvezzük a hóesést és közben észrevesszük, hogy akadozva halad az ajándékhordó angyalok hójárgánya. Lélekmotor hajtja és mi mással működne mit jótettekkel? A sok ajándék miatt azonban elfogyott az üzemanyaguk. Takácsék is elakadnak időközben a hatalmas hóviharban. Szerencsére az angyalok és Mátéék találkoznak és segítenek egymáson, így a légikocsihoz szükséges jótettek is megszülethetnek. A család a nagymamához szeretne mihamarabb eljutni a faluba és ugyanott várják az angyalokat is, hiszen a falucska minden házába ki kell szállítaniuk időben az ajándékokat. Korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánlom. Bármikor újraolvasós, mindenféle pátosztól mentes mégis káprázatos mese.

 „Apa hatalmasra kerekedett szemmel bámulta a légikocsit és a zsörtölődő angyalokat.

- Elnézést… izé… önök külföldiek? – kérdezte értetlenkedve.

- Nem, mi egyáltalán nem vagyunk földiek! – emelte az égbe az orrát a mogorva angyal. – Mi angyalok vagyunk.”

6_kep_hofeher_karacsony.jpg

  

WÉBER ANIKÓ: HANGA RÉGI KARÁCSONYAI

illusztrálta: Keszeg Ágnes, korosztály: 6-10 év

Hanga a hópehelylány, minden karácsonykor az égből aláhullva érkezik a földre. Ismerkedik az ünneppel és az adott kor szokásaival. Ugyanis a kis hópihe, hol a mai Budapestre érkezik, hol a 19. században Erzsébet királyné gödöllői kastélyában landol Mária Valéria hercegnőnél. Ellátogat Andrássy Katinka grófnő birtokára és Szendrey Júlia otthonába is betér. Barátságokat köt, megismeri a különböző korok ünnepi hagyományait és vele együtt mi is betekintést nyerünk a hajdanvolt karácsonyokba. A mesekönyv varázslat, ismeretszerzés és múltidézés is egyben. Különleges ünnepi történettár.

 „ - Mi az az aranyos víz? Igazi aranyból van?

 - Dehogy! Ez szerencsevíz. Karácsony estéjén frissen hozzuk a kútból. Megmossuk benne az arcunkat és a kezünket, hogy a következő esztendőben ne legyünk betegek.”

/Éjféli varázslat c. mese/

7_kep_hanga_regi_karacsonyai.jpg

  

ELFELEJTETT LÉNYEK BOLTJA, szerkesztette: Lovász Andrea 

illusztrátor: Gyöngyösi Adrienn, Rofusz Kinga, Szegedi Katalin, Szulyovszky Sarolta, korosztály: 9-12 év

Kortárs szerzők ünnepi versei, meséi, történetei egy kötetbe rendezve. 24 író, költő szólal meg és közvetíti saját nyelvén az olvasók felé a tél, a fehér csillogás, a varázslat, az adventi ünnepek hangulatát, sokszor fahéjas humorral is fűszerezve. A mesék különböző korosztályoknak szólnak és a több műfajban, sokféle látásmód szerint megszólaltatott érzések, történetek hol modern, hol klasszikus formában öltenek testet az antológiában, így biztosan mindenki talál kedvenc darabokat köztük. Tetszőlegesen nyitogathatjuk a 24 ablakot, mert mind mögött vagy mesés illusztrációk vagy értékes csodaváró történetek, versek várnak ránk. A legszerencsésebb, ha az ízlésünknek mind a képi világ, mind a mondanivaló kedves. A kötetből megtudjuk, hogy Angyalföldön tevékenykedik egy utolsó karácsonyi angyal biciklis postás. Létezik olyan, hogy banyabú-dugulás elhárító szakember, akarom mondani szakmacska. Na és azt is megérthetjük a mesék által, ha szeretnénk, hogy a karácsony a „titkos kívánságok titokzatos útja”.

„És akkor ott félúton a gyerekszoba és a nappaliban álló karácsonyfa között, megértette, hogy a karácsony nemcsak neki, hanem mindenkinek láthatatlan. Mert nem a fenyők zöldjében, nem a gyertyák fényében, és nem is az ajándékok gömbölyűségében és szögletességében kell keresni, hanem a szív muzsikájában.”

/Boldizsár Ildikó: A gyöngyszemű lány/

8_kep_elfelejtett_lenyek_boltja.jpgAz elfelejtett lények boltja c. kötet szerzői: Bátky András, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Böszörményi Gyula, Finy Petra, Jász Attila, Kamarás István, Kántor Péter, Kiss Ottó, Kukorelly Endre, Lackfi János, Lugosi Viktória, May Szilvia, Máté Angi, Mészöly Ágnes, Németh Zoltán, Nyulász Péter, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Scheer Katalin, Schein Gábor, Tóth Krisztina, Zágoni Balázs, Zalán Tibor.

 

Az idézetek az adott könyvből kiragadott részletek.

Fotók forrása: net

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturnasi.blog.hu/api/trackback/id/tr6016315620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása