Önkéntesség a Katolikus Karitász kötelékében - AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK - interjúsorozat #7
2021. július 20. írta: Kultúrnasi

Önkéntesség a Katolikus Karitász kötelékében - AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK - interjúsorozat #7

 Önkéntesség Magyarországi Éve

AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK - "adni a legjobb befektetés"

A kultúra mindent magában foglal, amelyet az ember maga teremt. Mondhatjuk, hogy a kultúránk általánosságban szokásaink és hagyományaink összessége. Az önkéntesség is kultúránk értékes alkotóeleme. Az egyén önkéntes énje pedig mi más lenne, mint az ő jobbik része?

JUHÁSZ BENCE – KARITÁSZ ÖNKÉNTES

Bence 41 éves, a Csömöri Szent Rita Karitász Közösség alapítója és három éve vezetője. Végzettségét tekintve közgazdász, egy piacvezető biztosító társaság igazgatósági tagja. Feleségével és két kislányával 15 éve élnek Csömörön.

juhasz_bence_v4.jpg

 

Csömörön mindenki hallott már a helyi Karitászról. Nevetek egybeforrt a segítéssel. Mióta vagy a Csömöri Szent Rita Karitász Közösség tagja? 

Mindenekelőtt nagyon szépen köszönöm Réka a lehetőséget és a megtiszteltetést, hogy az interjúsorozat részese lehetek. Olvastam a korábban bemutatott önkéntesekkel készített írásaidat, fantasztikus embereket, igazi példaképeket szólaltattál meg, öröm volt róluk hallani.

A 2021-es esztendő a Katolikus Karitász számára kétszeresen is jubileumi év, egyrészt megalakulásának 90., másrészt újjáalakulásának 30. évfordulóját ünnepli. Jelenleg hazánkban több, mint 800 településen működik karitász csoport, több mint 10.000 önkéntessel. A Csömöri Karitász 2013 januárjában alakult 30 önkéntes közreműködésével, „Csömöriek a Csömöriekért” mottó jegyében. Célunk az elmúlt 8 évben sem változott, elkötelezettek vagyunk a helyi, hátrányos helyzetű családok, egyedülállók, idősek támogatásában, napi szükségleteik megkönnyítésében.

 

A   katolikus Egyház első és legfőbb törekvése a lelkiség kultusza. Ugyanakkor, ahhoz a változatos, tevékeny közösségi élethez, amit helyben visztek és a segítségnyújtás hatékonyságához nem elég a lelkiség, megfelelő szakmaiság is szükséges. Honnan jön mindez, egyszerűen ráérzel? Vagy kialakult és tanultad az évek során? 

Nehéz, de nagyon jó kérdés. Két dolgot tartok kiemelten fontosnak. Az egyik, hogy bármilyen segítségnyújtásról, problémakezelésről is legyen szó, ha őszintén, jó szándékkal vezérelve állunk a feladat megoldásához, akkor, ha elkövetünk is hibát, az összkép minden esetben pozitív lesz. A másik fontos tényező pedig – lehet, hogy furcsa lesz, amit mondok – de a józan paraszti ész. Minden eset más és más, minden probléma kezelése egyedi döntések sokaságát igényli, de sokszor nem kell túlgondolni a dolgokat. Néha a legkézenfekvőbb megoldás ott van az orrunk előtt, csak észre kell vennünk.

 

Hogyan válhat valaki a közösség részévé? Szoktatok önkénteseket toborozni? 

Az emberiség egyik legnagyobb kincse az idő, ebből van a legkevesebb. Munka, iskola, gyermeknevelés, unokavigyázás, sport, olvasás, színház, koncert, egy kis kikapcsolódás, hobbi, szórakozás stb. Egyre nehezebb kiszakítanunk önként, mások szolgálatára időt. De megéri!

A közösség részévé bárki válhat, aki szeretné segíteni a csömöri rászorulókat. Bárkit szívesen látunk politikai, vallási, etnikai, faji megkülönböztetés nélkül. Fontos mindezt kiemelni, mely nemcsak jól csengő szólam számunkra, hanem tényleg így is gondoljuk. Nagy álmom, hogy Csömör mind a négy felekezetéből, az ökumené jegyében legyenek tagjaink, ezzel is kifejezve az egységet. Talán nem is vagyunk ettől a céltól már olyan messze. Bármikor, bárkit szívesen látunk. Szoktam mondani, hogy ha csak évente egy órát tud valaki besegíteni, az pont egy órával több, mint az előző évben. csomori_karitasz_csoportkep.jpg

 

A feladatok felosztása mi módon történik egymás között? Vannak állandó programfelelősök? 

Igen az évek során az állandó programoknak már fix felelősei vannak, ami nagyon megkönnyíti a közös munkát. Külön felelőse van a téli tűzifa osztásnak, a havi élelmiszerosztásnak, a támogatott gyermekekkel kapcsolatos feladatok ellátásának, valamint az adományruhák szétválogatásának és kiosztásának.

Mindazonáltal csoportunkban teljes körű demokrácia uralkodik, mindenkinek a szava pontosan ugyanannyit ér. Minden feladatot ennek a szellemiségnek a mentén egyeztetünk és kezelünk.

 

Milyen akciókat, eseményeket szerveztek az év során? Visszatérő, állandó programokban is bővelkedtek? 

Talán mondanom sem kell, de a tavaly tavasz óta tartó COVID-19 pandémia rendkívül megnehezíti, illetve megnehezítette a munkánkat. Sok állandó programot voltunk kénytelenek törölni a naptárunkból (Karitász bál, Falu napok), mindemellett tagjaink nagy része a veszélyeztetett korosztályba tartozik, így nemcsak a támogatottakra, de a támogatókra is kiemelten kellett figyelnünk. Büszke vagyok arra, hogy a nehézségek ellenére kiemelkedő első félévet produkáltunk, számos pályázatunk lett eredményes, és ezáltal jelentős támogatást tudtunk biztosítani 150 csömöri lakosnak.  juhasz_bence_2.jpg

 

Névadótok Szent Rita a reménytelen ügyek védőszentje. Vannak kétségbeejtő, reményvesztettnek hitt ügyeitek, melyek kedvező fordulatot vettek végül? 

Az elmúlt 8 évben elképesztő emberi sorsokkal, szomorú életkörülményekkel találkoztunk, és igen, nagyon sok esetben kilátástalannak tűnt a probléma megoldása. De amikor az ember már-már feladná, a semmiből jelentkezik egy adományozó vagy nem ritkán egy szakember, aki munkáját ajánlja fel segítségül, és az addig reménytelen helyzet megoldódik. Büszke vagyok arra, hogy sok embernek sikerült állást találnunk, és még boldogabb, mikor ezek a családok már talpra állnak, és kikerülnek a támogatotti körből. Sokszor azt gondolja az ember, hogy minden eshetőségre fel van készülve, de az élet ennél bonyolultabb. Hagyatkozzunk nyugodtan az Isteni gondviselésre, merjünk hinni benne, hogy Ő megsegít, hisz Szent Rita rendületlenül közbenjár értünk.    

 

Jónak mondható az együttműködés helyben a többi szervezettel? 

Kiváló, és ez nagyon nagy dolog! Az önkormányzati SZAK-kal (szerk.: Szociális Alapszolgáltatási Központ, Gyermek- és Családvédelmi Szolgálat) a legintenzívebb a kapcsolat, hiszen közös a cél, mind a két szervezet abban érdekelt, hogy a helyi rászorulóknak a mindennapi életkörülményei javuljanak. Nagyon jó a kapcsolatunk Csömör Nagyközség Önkormányzatával, polgármester úrral, a Német Nemzetiségi Önkormányzattal, helyi politikai, egyházi és civil szervezetekkel, vállalkozásokkal. Fontos értékünk a hitelesség, amit az elmúlt években felépítettünk. Talán ez a legnagyobb kincs egy segélyszervezet számára.

 

A családod is aktív részese szinte minden megmozdulásotoknak. Hogyan fér bele mindannyiótok életébe tulajdonképpen egy második hivatás? 

A gyermekek a szülők példáján keresztül tanulnak, amit látnak tőlük, azt veszik át. Nem véletlen Réka, hogy lányod olyan sok könyvet olvas, ott van az élő példa előtte. Gyermekeink sokat segítenek a karitászon belül, sokat is beszélgetünk emberi sorsokról, magáról a segítségről, és örülök, hogy ilyen szellemiségben nevelkednek. Feleségem francia tanárként éveken keresztül, önkéntesként tanított hátrányos helyzetű diákokat francia nyelvre, mindig is azt sulykolta a diákokba, hogy tanuljanak, akarjanak többet, törjenek ki, és ne adják fel. Persze van, aki lemorzsolódott, de van, akinél átment az üzenet, és jelenleg egyetemi tanulmányait kezdi meg szeptemberben.

 

Az önkéntesség más területein is tevékenykedtél már vagy teljesen kitölti az életedet a Karitász? 

A környezetvédelem a szívügyem. Sajnos szép lassan tönkretesszük a Földet, kizsigereljük a természet erőforrásait. Önös érdekektől vezérelve, gyermekeink, unokáink jövőjét figyelembe nem véve okozunk természeti károkat, aminek sajnos meglesz, vagy már meg is van a böjtje. Magunk erejéből, ahogyan csak tudjuk óvjuk, védjük a természetet és ezt a szemléletet tudatosítjuk környezetünkben.

 

+ 1 Kultúrnasi kérdés – Mi volt a legutóbbi könyvélményed? 

Christy Wilson Beam, Mennyei csodák című könyvét olvastam el legutóbb. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy előbb láttam a filmet, így egy picit azért már más olvasni, de ezt az apró malőrt leszámítva csodálatos írás, felemelő könyv, ajánlom mindenkinek!

  

***

  

Csömöri Szent Rita Karitász Közösség

Bankszámlaszám:

Csömöri Római Katolikus Egyházközségért Alapítvány

65100242-11405870

Közlemény: karitász

Honlap: www.csomorplebania.andocsi.hu

Facebook: Csömöri Szent Rita Karitász Közösség 

caritas_logo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturnasi.blog.hu/api/trackback/id/tr116632890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása