Önkéntesség a polgárőrség világában -  AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK interjúsorozat #8
2021. július 27. írta: Kultúrnasi

Önkéntesség a polgárőrség világában - AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK interjúsorozat #8

 Önkéntesség Magyarországi Éve

AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK - "adni a legjobb befektetés"

A kultúra mindent magában foglal, amelyet az ember maga teremt. Mondhatjuk, hogy a kultúránk általánosságban szokásaink és hagyományaink összessége. Az önkéntesség is kultúránk értékes alkotóeleme. Az egyén önkéntes énje pedig mi más lenne, mint az ő jobbik része?

 LEDNICZKY JÁNOS MIKLÓSNÉ – ÖNKÉNTES POLGÁRŐR

Ica jelenleg tanárként dolgozik Csurgón egy középiskolában (Kolping Nagyváthy János Technikum, Szakgimnázium, Szakképző és Kollégium), ahol pedagógiát, pszichológiát, mentálhigiénét és hittant oktat, emellett osztályfőnök. Iharosberényben él családjával, férjével és két felnőtt gyermekükkel, Mónikával és Frigyessel. Nagyon szereti a faluját, az ott élő embereket, képviselőként és friss alpolgármesterként is képviseli az érdekeiket.

ica.png

 

Mi késztet valakit arra, hogy polgárőr legyen? Mióta vagy a közösség kötelékében és mikor lettél vezető?

Az iharosberényi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület (PÖTE) munkáját először csak külső segítőként támogattam. Tolmácsoltam, amikor a német tűzoltók településünkre látogattak. Majd a közösségben folyó munka magával ragadott és szép lassan a szervezet kötelékében találtam magam. Ennek már két évtizede. Nagy szerepe volt ebben néhai elnökünknek, Bali Jánosnak is. Jani bácsi 30 évvel ezelőtt alapította meg szervezetünket, és egészen haláláig, 82 éves koráig látta el feladatait. Az egyesület elnöki teendőit az ő nyomdokaiba lépve 2012. óta igyekszem a lehető legjobban ellátni. Ez nem mindig egyszerű, de amikor néha elfáradok, akkor mindig eszembe jut, hogy Jani bácsi rám bízta ezt az örökséget, melyet emlékéhez méltó módon próbálok életben tartani és képviselni itt Iharosberényben.

 

A település életének menete határozza meg a tennivalókat vagy innovatív módon magatok is alakítjátok a működéseteket? Aktívan részt vesztek Iharosberény közösségi életében is?

Igen, egyrészt a település élete is befolyásolja a tennivalókat, pl. önkormányzati rendezvények biztosítása felkérésre, másrészt sok egyéb feladatot felvállalunk az alapfeladatainkon felül. Rengeteg baráti kapcsolattal rendelkezünk kül- és belföldön is, ahol nemcsak egyesületünket képviseljük, hanem Iharosberényt is.

Hagyományőrző programjainkra is büszkék vagyunk, csak hogy párat említsek, májusfaállítás és kitáncolás, borverseny szervezése, szüreti felvonulás. 

 gesztenyefesztival_egyuttmukodes2.jpg2019. október 5., Gesztenye Fesztivál - Közös polgárőrszolgálat söjtöri polgárőr barátokkal

 

Milyen a kapcsolatod a helyi körzeti megbízott rendőrrel és a térség központjában, Csurgón székelő rendőrőrssel? Segítitek egymást, kiegészítitek egymás tevékenységét?

Nagyon jó a kapcsolatom a Csurgói Rendőrőrs vezetőjével és a helyi körzeti megbízottal is, akinek a székhelye szintén Csurgón van. Ha a segítséget vagy közös szolgálatot kérnek, mindig együttműködünk. Közös munkánk minden évben a Nagyatádi eXtremeMan Triatlon biztosítása. 


triatlon_2020_aug2.jpg2020. augusztus, 31. hosszútávú triatlon országos bajnokság - Nagyatádi eXtremeMan Triatlon

 

A köztudatban nem feltétlenül önkéntes, díjazás és mindenféle juttatás nélküli, szabadidőben végzett tevékenységként él a polgárőri „hivatás”. Hogyan tudjátok mégis finanszírozni a felszerelés-, telefon- és benzinköltségeket például?

Minden polgárőr és tűzoltó bajtársamnak hálával tartozom. Szabadidejüket áldozzák fel a közért és semmiféle juttatásban nem részesülnek.

Hála Istennek nagyszerű felettes szerveink vannak, akik megteremtik a szakmai pályázatok útján a működéshez szükséges költségeket számunkra. Köszönetünket fejezzük ki a Somogy Megyei Polgárőr Szövetségnek, a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóságnak, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetségnek. Továbbá a remek pályázati lehetőségeket köszönjük az Országos Polgárőr Szövetségnek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, mely szervezet a Csurgói Járási Mentőszervezet mentőcsoportjaként is támogat bennünket.

Igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert valóban sokfelől érkezik támogatás, a Somogy Megyei Önkormányzattól vagy a térség országgyűlési képviselőjétől csakúgy, mint a helyi önkormányzattól. Ezek nélkül nem tudnánk ilyen sok feladatot megoldani, illetve programot megvalósítani. 

polgarorszolgalat.jpgegy átlagos polgárőr járőrszolgálat

 

Személy szerint kifejezetten hasznosnak és segítőnek látom egy inkább férfias önkéntes tevékenységként élő szerep nő általi betöltését. Női mivoltod segít, vagy néha inkább akadályoz a polgárőri feladataid ellátásában?

Kezdetben valóban furcsa érzés volt nőként megélni ezt a fajta vezetői szerepet. A hozzánk hasonló egyesületekben a vezetői pozícióban még mindig általában a férfiak a megszokottabbak. Mostanra úgy érzem már talán kivívtam a helyem a munkámmal, a személyiségemmel. Sőt néha előnyös is, hogy nő vagyok. Polgárőrként is másként tudok egy-egy nehéz esetet megoldani nőként, empátiával.

A munkámat elismerték országosan is, már két alkalommal részesültem az „Év polgárőr pedagógusa” kitüntetésben, valamint tűzoltó vonalon elnyertem a „Gróf Széchenyi Ödön emlékérmet”. Őszinte örömmel töltött el Németország Tűzoltóságának egyik legnagyobb kitüntetése a „Nemzetközi kapcsolatok ápolásáért” érdemrend, melyet 2 évvel ezelőtt vehettem át Hamburgban. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a Hamburgi Eidelstedt-i Önkéntes Ifjúsági és Felnőtt tűzoltókkal immár 18 éve.

nemet_kituntetes.jpg2018. Hamburgi Eidelstedt-i Önkéntes Ifjúsági és Felnőtt tűzoltókkal

 

Önkéntes tevékenységet már gyerekkorban is el lehet látni, mégis viszonylag alacsony országosan a fiatalkori önkéntesség. Az utánpótlásra látsz lehetőséget? Mondjuk egy iskolai bűnmegelőzési program során vagy egy települési rendezvényen érdeklődőek a gyerekek, szívesen segítenének?

Az utánpótlás nevelés a legnehezebb feladat, de igyekszünk már ovis kortól megszólítani a kisgyermekeket. Sok összevont óvodai és iskolai programot szervezünk, melyekre példa a Szent Flórián nap, gyereknapi programok vagy a nyitott szertárkapuk. A nyitott szertárkapuk rendezvény minden év utolsó vasárnapján tulajdonképpen a tűzoltószertárak megnyitása a közönség előtt. Ekkor készülünk a gyerekeknek és a szülőknek is programokkal, melyekbe a polgárőr vonalat is mindig belecsempészem.

Kérdésed második részére is válaszolva, igen szerencsére mindig bekapcsolódik néhány gyerek a munkánkba. Több polgárőr gyerek is segít a felnőtteknek a tanév során az iskolába való átkelésnél a zebrán. Működik egy egyesületi zumbás tánccsoportunk is PÖTE Tűzrózsái néven. Igaz, hogy több ifjú polgárőr már felnőtté vált, kirepültek és már nem részesei ennek az aktivitásnak, de szeretnénk megújítani a tánccsoport működését ovis gyerekekkel.

Rendezvényeink mindig nyitva állnak mindenki előtt, kicsik, nagyok, fiatalok, idősek előtt is.  Ám a legnagyobb öröm, valóban az, amikor sikerül fiatalokat is bevonni a feladatokba.

rajzpalyazat2.jpg2021. május 7. Rendhagyó Szt. Flórián nap az Iharosberényi Gesztenyevirág Óvodában

 

Polgárőri feladataid összeegyeztethetőek a munkáddal, magánéleteddel?

Igyekszem mindenhol megfelelni az elvárásoknak, próbálok jó feleség, jó anya, jó pedagógus lenni, emellett jó polgárőrként, tűzoltóként is helytállni. Néha persze fárasztó, de mindig valamelyik vonalon egy-egy nehezebb pillanatban rám talál egy kedves szó, egy pozitív visszajelzés, ami erőt ad a további feladatokhoz.

 

Kipróbálnád magad a jövőben az önkéntesség egyéb területein is vagy a polgárőri tevékenység egyébként is alkalmas más önkéntes területekkel való együttműködésre?

A polgárőrség keretin belül valóban több kiváló aktív együttműködésünk van, ezen kívül egyéb önkéntes tevékenységeket is ellátok a helyi hagyományőrző egyesületben, egyházi életben, vöröskeresztes munkában.

A pandémia idején is sok karitatív tevékenységet végeztünk: adományok gyűjtése/osztása, „Egy doboznyi szeretet” program (szerk: Nagykanizsa és térsége jótékonysági akciója Advent idején), kupakgyűjtés. A horvátországi, tavaly decemberi földrengés károsultjai részére több tonna élelmiszert gyűjtöttünk és adtunk tovább barátainknak DVD Subotica Podravska tűzoltóinak (szerk.: Rasinja településen), akik eljuttatták az adományt a rászorulóknak. Legutóbb a kadarkúti, illetve sellyei vihar, jégeső károsultjait segítettük.

dvd_horvat.jpg2019. március, Horvátország, Rasinja - DVD Subotica Podravska Közgyűlése (horvát partner egyesület)  

Az önkéntes munkában ugyanolyan fontos, mint bármilyen más területen, hogy a vezető olyan környezetet alakítson ki, amelyben a közösség tagjai úgy érezhetik, részesei valaminek, ami túlmutat rajtuk. Vezetőként igyekszem jó csapatjátékos lenni. Egy közösség munkája csak úgy lehet eredményes, ha mindenki segíti egymást. Összefogással lehet csak hatékonyan megoldani a feladatokat, segíteni a rászorulókon és a szükséghelyzetben eredményesen fellépni.

 

+ 1 Kultúrnasi kérdés – Melyik könyv volt a legnagyobb hatással rád a közel múltban?

Müller Péter Szeretetkönyve. Kedvelem az írót és a témát is. Úgy gondolom, szeretet nélkül nem lehet boldogan élni. Nagyon sok igaz bölcsességet tartalmaz a könyv. Sokat mesél a családról, Istenről, más emberi érzésekről, félelemről, ellenszenvről, küzdésről, önbizalomról.

Szeretek idézeteket írni alkalmakra, ha ajándékot adok, vagy ha csak valakit ki szeretnék rángatni a szomorúságból, magányból. Ilyenkor segítségemre sietnek az olvasmányaim.

Magam is írok verseket, meséket, melyek már több antológiában is megjelentek.

 

 ***

 

Polgárőr és Tűzoltó Egyesület, Iharosberény

Az egyesület 1895-ben alakult meg, és szinte folyamatosan működött több - kevesebb fővel. 1991-ben kibővült a polgárőrséggel is, és újjáalakult Polgárőr és Tűzoltó Egyesület Iharosberény néven.

 elnök: 

  • 1991-2012. között Bali János (haláláig)
  • 2012-től Ledniczky Miklós Jánosné

https://poteiharosbereny.wordpress.com/

pote_logo.png

Polgárőr kisokos

A polgárőr elsősorban közterületen, szabadidejében és saját költségen teljesíti önként vállalt kötelezettségét. Hatósági jogosítványokkal nem rendelkezik. A Btk. 21-22. §-ában rögzített jogos védelem lehetőségét kötelezettségként önkéntesen felvállalja.

Szolgálatát külön díjazás nélkül látja el.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturnasi.blog.hu/api/trackback/id/tr8216639478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása