Önkéntesség az irodalom kötelékében - AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK interjúsorozat #12
2021. október 05. írta: Kultúrnasi

Önkéntesség az irodalom kötelékében - AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK interjúsorozat #12

 

Önkéntesség Magyarországi Éve

AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK - "adni a legjobb befektetés"

A kultúra mindent magában foglal, amelyet az ember maga teremt. Mondhatjuk, hogy a kultúránk általánosságban szokásaink és hagyományaink összessége. Az önkéntesség is kultúránk értékes alkotóeleme. Az egyén önkéntes énje pedig mi más lenne, mint az ő jobbik része?

 

DR. BIHARI ALBERTNÉ KULTURÁLIS ÖNKÉNTES

Jolika több mint négy évtizedet dolgozott könyvtárosként (gyermekkönyvtáros, gyermekrészleg vezető, igazgatóhelyettes) Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Emellett a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára. Ma már nyugdíjas, de ugyanolyan tevékeny, mint aktív könyvtárosi éveiben. joli-foto_7.jpg

 

Nyíregyházán nem ismeretlen a neved és az arcod, sokat szerepelsz a médiában, szinte mindenki ismer. Ezért jócskán tettél is, mind a több évtizednyi könyvtári munkád, mind a lassan 20 éve tartó egyesületi munkád során. Visszatekintve a pályád elejére el tudnád Magad képzelni egy teljesen másik szerepben?

Igazából nem, hisz annyira kerek az életem e kulturális sokszínűségben, ami kísér az utamon. Folyamatosan megtalálnak azok a feladatok, kihívások, melyek az otthonosság érzetét keltik bennem, nincs hiányérzetem.

 

2004-ben, Móricz Zsigmond születésének 125. évfordulója alkalmából kezdeményezted az Egyesület létrehozását. Egyből társakra találtál az ötlet megvalósításához?

Szerencsére igen, a hívószavamra 33 elkötelezett könyvtáros, tanár, író, költő, irodalombarát hajolt össze e nemes ügy érdekében. Dr. János István, az akkor még Bessenyei Tanárképző Főiskola (ma Nyíregyházi Egyetem) magyar tanára szívesen vállalta az elnöki teendőket, jómagam a titkári pozíciót.

 

Névadótok, Móricz Zsigmond emléke előtt tisztelettel adóztok, szeretettel ápoljátok a Móricz-kultuszt, Móricz-emlékérmet hoztatok létre.  Kimeríthetetlen a Móricz hagyaték?

Valóban kimeríthetetlenül gazdag az a szellemi örökség, amit névadónk az utókorra hagyományozott. Kiemelt feladatunknak tartjuk Móricz legjelentősebb művei máig ható érvényességének minél szélesebb társadalmi körben történő tudatosítását. Tesszük ezt többek között műveinek népszerűsítésével, vetélkedők, felolvasások, kötetbemutatók, irodalom- és művelődéstörténeti konferenciák szervezésével, az előadások szerkesztett változatainak kiadásával, emlékhelyek avatásával.

2009-ben megalapítottuk a Móricz-emlékérmet, melyet azóta évenként ítél oda az egyesület vezetősége annak a kutatónak, aki tudományos munkásságával a Móricz-kutatást szolgálta, vagy tudós kutató munkája által előmozdítja a régió kulturális értékeinek és hagyományainak őrzését, illetve művészetével Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a Tiszántúl és a magyarság kulturális életét gazdagítja.

Így kapta meg elsőként a Nagy Lajos szobrászművész által tervezett és készített plakettet Kováts Dániel nyugalmazott főiskolai tanár, majd Hamar Péter irodalomtörténész, filmesztéta, Cséve Anna, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Móricz-kutatója, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, Hegyi Katalin, a PIM Kézirattárának munkatársa, Fehér József muzeológus, a Kazinczy Társaság elnöke, Jankovics József irodalomtörténész, Margócsy József irodalomtörténész, Végh Balázs Béla irodalomtörténész és legutóbb Kőszeghy Péter irodalomtörténész. 

koszeghy_peter_moricz_emlekerem.jpgA Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület dr. Kőszeghy Péter irodalomtörténésznek ítélte oda a Móricz Zsigmond-emlékérmet (2019.). 

 

Munkátok azonban jóval több mint hagyománygondozó tevékenység. Tanulmány köteteket adtok ki, konferenciákat, szakmai napokat szerveztek. Ráadásul pár év leforgása után az Egyesület a szellemi műhellyé válás útjára lépett. A helyi hagyományokat és az egyetemes értékeket összekapcsolva bővült a tevékenységi körötök a tudomány, a művészetek által felkínált lehetőségekkel és aktualitásokkal. Mesélnél erről is?

Az Egyesület vállalja a móriczi oeuvre közvetítésén kívül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szellemi hagyományainak ébren tartását, a térségben egykor élt, illetve ma is itt élő alkotók művészetének megismertetését tudományos konferenciák, emlékülések könyvbemutatók, író és olvasó találkozók, zenés irodalmi műsorok rendezésével, kiadványok megjelentetésével olvasókör működtetésével, valamint emlékhelyek kialakításával, emlékjelek állításával. Az irodalmi értékközvetítés mellett az egyesület képzőművészeti, zenei, népművészeti kiállítások vagy az éves kultúrtörténeti kirándulások szervezését és lebonyolítását éppúgy szorgalmazza, mint a regionális tevékenységen túlmutató, országos, sőt határon átívelő kultúraszervező szerep kibontakoztatását.

Műhelymunkánk szerves része a könyvkiadás. Elhunyt elnökünk kezdeményezésére 2008-ban indítottuk útjára pályázati forrásból a Modus hodiernus (mai módon-mai szemmel) című sorozatot, melynek már 11 kötete jelent meg. E könyvekben lehetőséget biztosítunk korábbi korok ránk hagyományozott értékeinek mai módon történő megfogalmazására csakúgy, mint a modern kutatási eredmények útkeresésének kifejezésére. A kötetek egységes és igényes tipográfiájúak, mely elsősorban Mercs István irodalomtörténész egyesületi elnök munkáját dicséri, aki János István haláláig társ-, majd egyedüli sorozat szerkesztője a köteteinknek.

Az egy-két évente megrendezett tudományos konferenciák, emlékülések egy részén névadónk életének és munkásságának kutatási eredményeiről számoltak be a neves irodalomtörténészek autentikus helyszíneken (Nyíregyházán, Tiszacsécsén vagy Romániában Szatmárnémetiben, Börvelyben), más részén a régió kevésbé ismert és méltatlanul elfeledett költőit is megidéztük. Ilyen volt többek között a Czóbel Minka költőnő emlékére rendezett konferencia szülőhelyén, Anarcson. Továbbá a tudományos konferenciáink alkalmaival neves történelmi események, személyiségek évfordulóihoz is kapcsolódunk. Több alkalommal irodalom- és művelődéstörténeti konferenciát rendeztünk a MTA Irodalomtudományi Intézete, a múzeumi hálózat rangos országos és helyi előadóinak közreműködésével hiteles helyszíneken, Vaján, Nyírbátorban és Romániában Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Nagyváradon.  

vajai_konferemncia.jpgegyesületi konferencia Vaján

 

Az Egyesület égisze alatt pár éve Olvasókört is alapítottatok, ha jól tudom szintén a Te kezdeményezésedre. Rendszeresen találkoztok azóta is? Milyen korosztály csatlakozik általában? Milyen szövegekkel foglalkoztok?

Igen, az ötletgazda én voltam, a Móricz Zsigmond Olvasókört 2014-ben hoztam létre a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület égisze alatt azzal a céllal, hogy az egyesületi tagokat, valamint a könyvtárat látogató, olvasni szerető embereknek, irodalombarátoknak rendszeres találkozási lehetőséget teremtsek közös olvasmányélményeik megbeszélésére, véleményük cseréjére. Kezdetben Gerliczki András irodalomtörténész pedagógussal vezettem a Kört, majd 2017-től Csabai László író tagtárs vette át a helyét. A havonta egy alkalommal tartott összejöveteleinken minden korosztály képviselteti magát, a fiataloktól a nyugdíjasokig, átlagosan 40 fő aktív részvételével. Jórészt a tagok által javasolt témáink között elsősorban közismert klasszikusok, kortárs irodalom, helyi szerzők alkotásai, de esetenként elfeledett vagy éppen mellőzött remekművek szerepelnek, nevezetesen Tolsztojtól Czóbel Minkán, Krúdyn és Móriczon át Borbély Szilárdig vagy Csabai Lászlóig vezetett a közös irodalmi világjárás. Kapcsolódunk a kulturális illetve az irodalmi évfordulókhoz, az irodalmi élet aktualitásaihoz is.

olvasokor.jpgegyesületi olvasókör a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban

 

Az Egyesület nyitott a tagfelvétel kapcsán, bővültetek az alapítás óta? Milyen az átlagéletkor? Meg tudjátok szólítani a fiatalokat akár az egyesületi munkához csatlakozás kapcsán, akár programjaitokkal?

Öröm számomra, hogy mára már közel 2oo fős az egyesület tagsága, mely az idősebb és fiatalabb generációk párbeszédére épül és mindez az elmúlt évtized civil egyesületünk által kiadott tizenegy könyvében is visszaköszön. 55 éves átlagéletkorral zömében az idősebb korosztály a magja a társaságunknak, ám folyamatos törekvésünk a fiatalítás. Ennek érdekében műveltségi vetélkedőket, várostörténeti és irodalmi sétákat, verstúrákat, slam poetry eseményeket szervezünk, bemutatkozási lehetőséget biztosítunk fiatal alkotóknak. Ha nem is tömegesen, de évről évre jó néhány fiatal jelzi, hogy hozzánk szeretne tartozni. 

irodalmi_seta.jpgirodalmi séta a fiatalokkal

 

Mennyire aktív csapatszinten az Egyesület, a tagok egyenlő módon kiveszik a részüket a feladatokból?

Természetesen egy ilyen nagy létszámú egyesületnél nem mindenki egyforma aktivitással tölti a közös zsákot, ám egyre nő, bővül a tenni akarók, az önkéntes munkát vállalók tábora. Tették ezt a pandémia idején is, amikor felnőtt kísérőként a 18 éven aluli fiatalokat segítették a könyvtár használatában. Öröm látni a közös programokon a jókedvet, az értő figyelmet, megtapasztalni az összetartozás élményét, a közösség megtartó erejét.

 

Mindenki önkéntesen végzi fő állása mellett az egyesületi munkát. Ez egy örök elköteleződés vagy jellemző a tagcsere és más tevékenységek felé fordulás?

Természetesen nehéz élethelyzetek következtében ritkán előfordul a tagsági viszony szüneteltetése, de nem jellemző. A tagtársak zöme hűséges, elkötelezett az egyesületünk kulturális misszióját illetően.

 

Vannak állandó, visszatérő programjaitok minden évben? Miből finanszírozzátok ezek megvalósulását? Hol bonyolítjátok le helyileg a programjaitokat?

Igen, hagyományosan minden évben megrendezzük a Női írók - író nők c. zenés irodalmi délutánt, a tárcaírók felolvasását, a zenés irodalmi utazást a Tiszán, évente adjuk át a Móricz-emlékérmet, az Alkotó tagtársak c. sorozatunk alkalmait kéthavonta, az olvasóköri foglalkozásokat havonta tartjuk. A finanszírozást pályázati forrásból, szponzori támogatásból, adományokból és tagdíjakból fedezzük.

tisza3.jpg

tisza2.jpgzenés irodalmi utazás a  Tiszán

A helyszín az infrastruktúrát biztosító Móricz Zsigmond Városi és Megyei Könyvtár, illetve a nyíregyházi Egyetem, a Petőfi Irodalmi Múzeum, térségünk múzeumai, iskolái, kulturális intézményei.

iro-olvaso_talalkozo.jpgegyesületi író és olvasó találkozó a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban

 

Együttműködtök más szervezetekkel is helyben vagy tágabb hatókörben?

Hagyományőrző és kultúrateremtő- és közvetítő tevékenységünk széleskörű kapcsolatrendszerre épül határon innen és túl, hiszen valljuk, hogy együtt könnyebb, eredményesebb a céljaink elérése. Főbb együttműködő partnereink: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézete, Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye, Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Szabolcs-Szatmár-Megyei Tagozata, Nyíregyházi Egyetem, Jósa András Múzeum, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Szövetség, Móricz Zsigmond Társaság, Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság, Kazinczy Ferenc Társaság, Kölcsey Ferenc Társaság, Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület, Váci Mihály Emlékbizottság, Czóbel Minka Baráti Kör, Nyíregyházi Városvédők Egyesülete, Zöld Kerék Alapítvány, Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete, Múzeumbarátok Köre, Móricz Zsigmond Színház, Szatmárnémeti Tanítóképző Főiskola, nagyváradi Kaffka Margit Társaság és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület.

 

Az egyesületi kirándulásaitok is nagy népszerűségnek örvendenek, soknak Te voltál a szervezője. Mi az, ami állandóan feltölt energiával, ami miatt mindig ugyanolyan hévvel lelkesedéssel tudod belevetni Magad egy író és olvasó találkozó, egy konferencia, egy közgyűlés vagy éppen egy ünnepség megszervezésébe?

Szerencsére a munkám egyben a hobbim is, örömmel végzem, így nem fáradok el, sokat bírok s ráadásul újratermelődik az energiám azáltal is, hogy folyamatosan érzékelem a közösség felém áramló szeretetét, bizalmát. Kazinczy soraival azonosulva vallom: „Ha valamely ösvényen elindultunk, szép rajta fénnyel haladni s a legfőbb pontig jutni”. 

csurgo.jpgegyesületi kirándulás Csurgón - Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium

 

Tudom, hogy nemcsak az Egyesület munkájában veszel részt, bár annak önkéntes titkári feladatának ellátása egy önálló főállással is felérne. Láttál már el egyéb önkéntes tevékenységet is?

Igen, a mai napig önkénteskedek más területeken is. A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületével folyamatos a kapcsolatom.  Rendszeresen olvasok fel verseket, novellákat hangoskönyvük számára, az országos braille-olvasási versenyük előkészítésében, zsűrijében veszek részt, ajándékokkal támogatom a nyerteseket, a vendégek idegenvezetésében segítek. Továbbá közös zenés irodalmi programok, gálaestek, séták, felolvasások rendezése kapcsán is partneri az együttműködésünk.

A Szent József Védőotthon sérült fiataljait is rendszeresen felkeresem. Jóízű beszélgetésekkel, aktuális tematikus foglalkozásokkal, városismereti- és irodalmi sétákkal, közös énekléssel és játékkal vidámítjuk egymás életét.

Alkalomadtán székhelyünkön, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban is önkénteskedem. A közelmúltban a pandémiás korlátozások idején felnőtt kísérőként segítettem, hogy a 18 éven aluli fiatalok is használhassák a könyvtár szolgáltatásait.

 

+ 1 Kultúrnasi kérdés – Mesélsz nekünk egy olyan felejthetetlen kulturális élményedről, ami valamiért különösen kedves Neked?

Sok kedves, felejthetetlen élményem van, nem könnyű egyet kiválasztani. Ha mégis, akkor azt a három évvel ezelőtti karácsonyi zenés irodalmi gálaműsort választom, amit a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületével rendeztünk a könyvtárban. Vastaps kísérte örömmámorban úszott a több mint száz résztvevő a vakok és a látók lélekre lépős szavalata, történetmesélése, éneklése hallatán. Hab volt a tortán a felemelő, meghitt, összeölelkezős, közös éneklés. Igazi flow élmény ölelt körül engem, s érzésem szerint mindnyájunkat. Úgy éreztem Áprily gondolatával azonosulva, hogy fent vagyunk az ember magasán.

 

Köszönöm az interjút Jolika!

 

***

 

Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület

Kiemelt feladatuknak tekintik a szabolcs-szatmár-beregi térség irodalmi hagyományainak ápolását és e földrajzi-kulturális tájegység kortárs irodalmi, művészeti életének figyelemmel kísérését. Alapvetésük, hogy a regionalitás világából ki kell lépni az egyetemes értékek felé fordulva, és fordítva: a helyi hagyományt úgy kell megélni, ápolni és szakszerűen feldolgozni, hogy annak legyen üzenete a magyar irodalomtudomány egésze számára is.

 

Az Egyesület facebook oldala:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100065665052103

 

Az Egyesület honlapja:

http://moriczegyesulet.hu/

 

Képek forrása: Dr. Bihari Albertné fotói

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturnasi.blog.hu/api/trackback/id/tr716708612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása