Önkéntesség az élelmiszergyűjtés égisze alatt – AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK interjúsorozat #10
2021. augusztus 17. írta: Kultúrnasi

Önkéntesség az élelmiszergyűjtés égisze alatt – AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK interjúsorozat #10

 Önkéntesség Magyarországi Éve

AZ ÖNKÉNTESEK KÖZTÜNK ÉLNEK - "adni a legjobb befektetés"

A kultúra mindent magában foglal, amelyet az ember maga teremt. Mondhatjuk, hogy a kultúránk általánosságban szokásaink és hagyományaink összessége. Az önkéntesség is kultúránk értékes alkotóeleme. Az egyén önkéntes énje pedig mi más lenne, mint az ő jobbik része?

 

 DRAHOS RÉKA DALMA – AZ ÉLELMISZERGYŰJTÉS ÖNKÉNTESE

Réka Csömör határában él családjával, négy gyermeke van. A Csömöri Mátyás Király Általános Iskolában német nemzetiségi nyelvet és irodalmat, német nemzetiségi honismeretet tanít, nevéhez fűződik az intézmény nyelvvizsgaközponttá való nyilvánítása 2021 tavaszától. Emellett a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör elnöke.

drahos_reka_profil_3.jpgfotó: Klacsán Péter

Ahhoz, hogy a megfelelő szervezetek a rászorulókhoz el tudják juttatni a tartós élelmiszert, lelkes és elhivatott önkéntesekre van szükség az adomány összegyűjtéséhez. Tehát az élelmiszergyűjtés az előző karitatív tevékenység előszobája. Mikor jelentkeztél először ilyen gyűjtésre és milyen indíttatásból?

Előző munkahelyemen, a XV. kerületben az iskolai alapítványunkat egy nagyon kedves kolléganőm, Lakatosné Domokos Andrea vezette. Rajta és az alapítványon keresztül ismerkedtem meg belga önkéntesekkel, akik adományokat gyűjtöttek egész évben Belgiumban, majd saját költségen kamiont béreltek és sok-sok doboznyi ajándékkal érkeztek meg hozzánk az iskolába. Akkor határoztam el, hogy én is önkéntes leszek, és amikor csak tehetem, segíteni fogom a gyűjtéseket. Először mintegy tíz éve jelentkeztem élelmiszergyűjtésre önkéntesnek.

 ujpalota_2013_tesco_2.jpg2013. november - Újpalotai Tesco - élelmiszergyűjtés

 

Egy településen élünk, így nagyjából rálátunk egymás tevékenységére. A helyi gyűjtést mindig párban csináljátok egy kollégáddal a Csömöri Szent Rita Karitász Közösség (a továbbiakban: Csömöri Karitász) felhívására sok más csömöri önkéntessel együtt. A jó munkakapcsolatot a karitatív gyűjtés területén is eredményesen kamatoztatjátok?

Nagy szerencsém, hogy Lencsés Szilvi pedagógus munkatársammal (szerk.: a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör alelnöke) ebben a karitatív tevékenységben is együtt tudok dolgozni, mert így a nemzetiségi táboraink célkitűzéseit a való életben is meg tudjuk mutatni, így téve még hitelesebbé az elveinket.

szilvivel_auchan.jpg2020. november - csömöri Auchan élelmiszergyűjtés, balról: Drahos Réka Dalma és Lencsés Szilvia

 

A csömöri boltokban (Coop és Príma üzletekben) a Csömöri Karitász évente kétszer, húsvét és karácsony előtt szervez gyűjtést. Mi a tapasztalat, az emberek időről időre szívesen adnak annak tudatában, hogy tudják, hogy helyben osztják ki a rászorulóknak az összegyűjtött élelmiszert? Vagy hullámzó az adományozási kedv?

Az első pillanattól kezdve nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a gyűjtés során. Az emberek nagyon jószívűek, minden alkalommal egyre több adományt sikerült gyűjtenünk. Biztos vagyok benne, hogy növeli az adakozókészséget az, hogy tudják, helyben lesz kiosztva az adomány a rászorulóknak. Azt gondolom, hogy a másik nagyon fontos szempont, hogy tudhatják az adakozók, megbízható szervezet gyűjt és valóban oda kerülnek az adományok, ahol a legnagyobb a szükség.

 

Minden év november utolsó hétvégéjén a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel szerződésben lévő szervezetek országos szinten gyűjtést szerveznek nagy szupermarketekben. Ennek az országos akciónak a keretében a Csömöri Karitász a Csömöri Szociális Alapszolgáltató Központtal együttműködve a csömöri Auchan áruházban bonyolítják az élelmiszergyűjtést, melyen szintén részt szoktatok venni. Más jellegű egy helyi, kisebb forgalmú boltban zömmel ismerősöket adományozásra bírni, mint egy nagy bevásárlóközpontban sok-sok idegent megszólítani?

Szerintem a leglényegesebb, amiben hasonlít a két helyszín, az a támogató vásárlók kedvessége, barátságossága. Ugyanakkor a helyi gyűjtés esetén nagyon sok ismerőssel találkozunk, eleinte sokszor zavarban is éreztem emiatt magam.  Egy bevásárlóközpontban sokkal több, számunkra ismeretlen emberhez elérhetünk, ilyenkor a kapcsolatfelvétel könnyebben megy nekem. Én csak pozitív élményekkel gazdagodtam egy-egy gyűjtés során, nagyon jó érzés tenni egy közösségért.

 

A Csömöri Karitász hála medállal fejezte ki köszönetét a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömörnek a 2020. évi gyümölcsöző együttműködésért, tehát nemcsak magánszemélyként, hanem a nemzetiségi önkormányzat keretein belül is bekapcsolódtok a helyi jótékonysági megmozdulásokba?

Igen, igyekszünk minden jótékonysági megmozdulásba bekapcsolódni, ezzel is példát mutatva. A csömöri karácsonyi süteményvásárra (szerk.: a kapcsolódó riport itt olvasható) például a nemzetiségi tanulókkal több tepsi sváb süteményt, Preckedlit sütöttünk és ajánlottunk fel.

 karitasz_nemet_ok_marton_nap.jpg2020. november - a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör Márton-napi élelmiszergyűjtése, balról: Drahos Réka Dalma, Juhász Bence, a Csömöri Karitász képviselője

 

Térjünk vissza a magánemberhez. Az élelmiszerpazarlás elleni fellépés szorosan összefügg az élelmiszergyűjtés és annak rászorulók részére való továbbosztásának a szellemiségével. Saját mikrokörnyezetedben tudatosan oda tudsz figyelni a takarékos vásárlásra, az élelmiszerek, főtt ételek optimális felhasználására, elfogyasztására?

Nagyon igyekszem tudatosan vásárolni. Listát készítek a hiányzó élelmiszerekről, és próbálom az otthoni menüt egy hétre előre megtervezni, ezzel is elkerülve, hogy az ételek szavatossága lejárjon. Amennyiben mégis többlet halmozódna fel, vannak olyan közösségek, ahol szívesen fogadják ezeket az élelmiszereket.

 

Egy másik önkéntes tevékenységedet is jól ismerem és témában igencsak idevág, a csömöri Enni-adok ételdoboz működtetése. Hogyan kapcsolódsz be ebbe a munkába?  Hasznosnak tartod az ételdobozt a településen? Van rá igény szerinted?

A doboznál igyekszem hetente megjelenni, ellenőrizni. Ha akad felesleg nálunk, bepakolom. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, és a doboz ürülése azt mutatja, hogy van igény a működtetésére. Szerencsére pár kellemetlen incidenstől eltekintve a doboz működik, hála a sok önzetlen önkéntesnek és adományozónak.

 

Végeztél már más jellegű önkéntes tevékenységet is a fentieken kívül, esetleg érdeklődsz számodra új önkéntes területek iránt?

Sok éven át tartottam előkészítő foglalkozásokat óvodásoknak teljesen karitatív alapon, valamint rendszeresen pályázatokat írok táboroztatások és tehetséggondozás elősegítésére. Az idei évtől szombat délelőttönként a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör sváb szobájában foglalkozásokat tartunk gyerekeknek, családoknak. Emellett az Enni-adok ételdoboz keretein belül megszerveztünk már egy tanszergyűjtést is. De voltam tolmács és gyerekfelügyelő is önkéntes alapon. Úgy látszik, az oktatás iránti elkötelezettségem ezen a területen is elkísér.

  

+ 1 Kultúrnasi kérdés – Milyen kulturális élményben volt részed legutóbb?

Mivel kisebb gyermekeim vannak, így utoljára a Mancsőrjáratot láttuk a moziban, illetve Az egri csillagok és a Két Lotti c. kötelező olvasmányok olvasónaplóit ellenőrzöm. A Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör pedig a Die Eber Kapelle mányi sváb zenekart látta vendégül, így egy szuper bulin vehettem részt.

 

***

 

Csömöri Szent Rita Karitász Közösség

Honlap: www.csomorplebania.andocsi.hu

Facebook: Csömöri Szent Rita Karitász Közösség 

Itt olvasható a Csömöri Szent Rita Karitász Közösség képviselőjével készült riport az önkéntességről.

  caritas_logo.png

 

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Honlap: www.elelmiszerbank.hu

Facebook: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

meb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturnasi.blog.hu/api/trackback/id/tr2816662298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása