Mese az anyaságról és az önmegvalósításról
2021. szeptember 08. írta: Kultúrnasi

Mese az anyaságról és az önmegvalósításról

 WÉBER ANIKÓ: LUCA ÉS MÁTÉ RÉGI KÖRHINTÁJA c. könyv

- AJÁNLÓ -

 

Az elhivatott nőket, egyben gondoskodó anyukákat bemutató, napjaink és a 19. század ötvözetéből szőtt mesekönyv ismeretbővítő történetekkel gazdagít kicsiktől a közepeseken át a nagyokig mindenkit. Ezenfelül hű korrajzzal szolgál, melyet Keszeg Ágnes illusztrációi hitelesen megtámogatnak.

 Három régi magyar írónő egy mesekönyvben – Wéber Anikó: Luca és Máté régi  körhintája - f21.hu - A fiatalság százada

 "Minden édesanya különleges, akár írónő, akár varrónő, akár háziasszony, akár tanítónő. Mindegyikben van tehetség és erő valamire, és az a lényeg, hogy abban jó legyen..."

Wéber Anikó meseregénye egy szeretet dózis az anyukáknak. Tisztelgés az erős, elvei mellett hitet tevő, önmegvalósító nők és egyben édesanyák előtt. Kulcs a gyerekeknek a segítségkéréshez, mellyel a pozitív megerősítés birodalmának kapuja nyitható.

Luca, a főszereplő kislány jelentkezik a helyi újság által meghirdetett Az én anyukám című pályázatra, melyre a tanító néni hívja fel az osztály figyelmét. Mindenkinek szeretné megmutatni milyen is valójában az ő anyukája. Nem ijesztő és drabális, ahogy sokszor csúfolják az iskolatársai, csak azért mert rendőrként dolgozik, hanem igazi szerető anyuka, pont olyan, mint egy anya. A fogalmazás első mondata után azonban elfogynak a szavak, mert olykor a legegyszerűbbnek tűnő kihívások a legnehezebbek. Szerencséjére Máté, a szélfiú a segítségére siet.

A szélfiúcska a hang a fejünkben, hogy szinte mindig mindenre van megoldás. A sejtelem a lelkünk mélyén, hogy tiszta szívvel meg tudjuk oldani a próbatételeket. A gondolat az elménkben, hogy az új információkra legyünk mindig befogadókészek. 

Máté, a szélfiú elrepíti Lucát a 19. századba és megismerteti három különleges édesanyával, akik az írást választották hivatásuknak egy olyan korban, amikor nőként az írásból megélni, és nőként publikálni az elfogadott társadalmi normákat feszegető tevékenységnek számított. A könyv a gyermekolvasók számára is feldolgozható módon mutatja be azon út egy szakaszát, melyen elődeink meneteltek a női egyenjogúság kivívása terén a magyar nőjogi törekvések jelmondatával egybehangzóan: „Nyissatok nekünk tágasabb kaput a velünk született szabadságra!” 

Elsőként Szendrey Júliával találkozik Luca, akit sokan Petőfi Sándor feleségeként, majd özvegyeként ismernek csupán. Júlia, azonban az első magyar női írók egyike volt, aki az 1800-as évek közepén többek között Andersen meséit is magyarra fordította. A mesében az író gyerekeit édesanyjuk foglalkozása miatt ugyanúgy csúfolják, mint Lucát a társai. (Szendrey Júliával a szerző Hanga régi karácsonyai c. mesekönyvében is találkozhattak már az olvasók.) 

andersen.png

Másodjára a magyar gyerekirodalom bölcsőjéhez, azaz az első magyar verses, képes, kottás gyerekkönyv, a Flóri könyve szerzőjéhez, Bezerédj Amáliához látogatnak el Lucáék. A mesekönyv közel száz éven át a gyerekek legnépszerűbb olvasókönyve volt, melyből maga Benedek Elek is olvasni tanult. Amália ráadásul férjével együtt megnyitotta az első magyar falusi óvoda-iskolát, ahol a környékbeli gyerekek származásra és vagyoni helyzetre tekintet nélkül tanulhattak. 

flori_konyve.png

Végül Luca és Máté a század egy másik méltán híres nőalakjával, Kánya Emíliával is megismerkedik. Emília író, újságíró és az első magyarországi női újság, a Családi Kör című hetilap életre hívója és szerkesztője is volt egyben, valamint írói tevékenységével családját is eltartotta. 

csaladikor_12.jpg

Az 1800-as évek meghatározó női személyiségeit a gyermekeik révén ismeri meg Luca és éppen ő nyújt segítséget, vagy ad lendületet egy-egy fontos feladat megvalósításához vagy egy döntés meghozatalához a gyerkőcöknek vagy az anyukájuknak. A másokat segítő tevékenységeink végső soron mindig visszafordulnak önmagunk megtámogatásába is. Nyitott szívvel és lélekkel járva a világban, a másik felé való érdeklődő odafordulással mi magunk is többek leszünk.

Luca az időutazásból hazatérve az új ismeretek szerezte benyomásaival és tapasztalataival bővelkedve, újra nekiáll az önként vállalt feladatának. Hiába ismerjük jól és szeretjük mindennél jobban az anyukánkat, bemutatni őt másoknak, egyfajta kitárulkozás és érzelmeink közszemlére tétele, amihez igenis bátorság szükséges. Egy magabiztos, okos és érzékeny gyerek azonban nem fél megmutatni magából egy darabot és megtanul kiállni magáért és a szeretteiért, amikor az élet éppen úgy diktálja.

luca_es_mate_korhintaja_blogborito.jpg

A címbeli körhintára bátran szálljon fel mindenki, lehetőleg minél gyakrabban! Régvolt emlékeket idézhetünk fel egy-egy utazással és sosem hallott ismeretek birtokába juthatunk mi magunk is, gyerekeink pedig észrevétlenül tanulnak a mesék hallgatása, olvasása közben. A képzeletbeli utazáshoz nélkülözhetetlen némi varázspor és a tudásvágy frissen tartása, melyet mi felnőttek, szülők, nagyszülők, pedagógusok szolgáltathatunk és elégíthetjük ki a gyerekek információéhségét, amikor erre nyitottak. Lapozgassuk a szerző más mesekönyveit is, és vegyünk kézbe minél több könyvet, olvassunk fel változatos történeteket gyerekeinknek, lányainknak, majd folyamatosan lássuk el őket olvasnivalóval, hogy magabiztos, értelmes, mérlegelni és választani tudó, magukért kiálló, döntésképes kamaszokká, majd fiatalokká, erős fiatal nőkké váljanak.

 

szerző: Wéber Anikó

cím: Luca és Máté régi körhintája

kiadó: Pagony (2021.)

oldalszám: 96

fedél: keménykötés

ajánlott korosztály: 6-10 év

illusztrátor: Keszeg Ágnes

Képek forrása: net

A mesekönyv itt megvásárolható.

 

Idézetek:

1. Luca és Máté régi körhintája c. könyv részlete

2. A magyar nőjogi törekvések kezdetét Glüklich Vilma és Bédy-Schwimmer Rózsa 1790-től számítják, amikor is Bárány Péter a magyar asszonyok nevében kérést terjesztett az Országgyűléshez, hogy azon megfigyelőként a nők is részt vehessenek. Az idézet a beadványból származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturnasi.blog.hu/api/trackback/id/tr6916683434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása